O NÁS

Naším záměrem je vytvořit účelový prostor pro produkci kvalitní zeleniny a ovoce, ale zároveň klademe důraz na propojení zemědělství s přírodou, využití šetrné techniky, pěstování bez pesticidů a umělých hnojiv a začleňování přírodních prvků (květinové pásy, úkryty a hnízdiště pro volně žijící živočichy apod.).

Upřímnou spoluprácí několika dobrých lidí vznikl projekt ZE-ZA-HRÁTKY, pod jehož záštitou bychom Vás chtěli nabídnout možnost nakoupit zdravou a čerstvou zeleninu.


Každý náš výpěstek obsahuje čisté přírodní složky a kousek našich životů.

Nejsme certifikovaní BIO zemědělci, ale pěstujeme přírodě blízkým způsobem pro vlastní svědomí.

Upřednostňujeme osobní kontakt s odběrateli, proto abyste věděli, kdo a jak pěstuje Vaši zeleninu.


Zásady pěstování

Nejsme certifikovaní biozemědělci, ale pěstujeme způsobem blízkým k přírodě. Hnojíme pouze koňským hnojem, humusem, případně organickým hnojivem. Nepoužíváme těžkou techniku, kromě orby je všechno sázení, plevelení i sklízení děláno ručně. Pěstujeme jako naše babičky a dědečkové. Každou sazenici musíme vzít, ručně ji zasadit, zalít a pak ručně sklidit. Každá rostlina nám proto projde rukama často i vícekrát.

Při práci se snažíme být přítomní a mít čistou mysl. Máme za to, že zralá přírodně vypěstovaná zelenina uchovává pozitivní energii, díky kterým je pak jídlo chutnější, lépe stravitelné a přináší do života více radosti.

Sklízíme pouze zralé kusy a kromě zeleniny, která je určená k uskladnění (mrkev, řepa, brambory ..), neleží u nás nic déle než pár dní. Sklízíme tedy pouze tolik, kolik prodáme.

Pěstovaná zelenina

Co pěstujeme?

Pěstujeme téměř veškerou zeleninu, která má rada místní hanácké podmínky. Jde nám také o pestrost, aby pokrmy ze zeleniny byla zábava, takže u nás seženete i různé netradiční druhy či barevné odrůdy.

saláty - hlávkový, dubagold, dubared, ledový, pekingské zelí, čínské zelí Pak Choi
listová zelenina - špenát, mangold, rukola, polníček
luštěniny - hrášek, fazole lusky
cibuloviny - cibule, česnek, pórek
kořenová zelenina - celer bulvový a řapíkatý, ředkvičky, mrkev, petržel, pastiňák, řepa, brambory, cibule, česnek, pórek
košťáloviny - kedluben, květák, brokolice, zelí bílé a červené, kapusta, kadeřávek
letní zelenina plodová - rajčata, papriky, okurky, lilek, fenykl, dýně máslová, dýně hokaido, cuketa, patizon, kukuřice
melouny - vodní, cukrový
bylinky - petrželka, libeček, bazalka, rozmarýn, tymián, kerblík, pažitka, ..

Zelenina dozrává postupně a čerstvá je jen několik týdnů. Některou zeleninu lze usnadnit. Pro větší přehlednost jsme si pro letošní sezónu vypůjčili tabulku zeleniny dle dozrávání, kterou najdete vpravo. Můžete tam i vidět, kterou zeleninu u nás najdete vždy čerstvou a kterou skladujeme. V průběhu roku se budeme snažit vytvořit obdobnou tabulku, která bude přesně odpovídat našim podminkám a možnostem pro ještě lepší přehled o naší úrodě.

zdroj: http://www.platany.cz/

Proč ZE-ZA-HRÁTKY?

ZE jako ZELENINA... protože pěstování zeleniny je naším hlavním posláním.

Za zkratkou ZA se skrývá ZAHRADA... kromě pole obhospodařujeme také zahradu, která byla kolébkou celého projektu. A proto se také cítíme být spíše zahradníky než zemědělci. V současné době se na zahradě pěstují byliny a květiny.

a HRÁTKY... abychom při své práci byli šťastní, je třeba přijmout fakt, že vesmír je hravý. Ne vždy se vše daří podle plánu, obzvláště když si s námi začne pohrávat počasí. Také si rádi pohráváme s nápady a plány na další rozvíjení projektu. V budoucnu bychom rádi oživili některé tradice a přizvali Vás a Vaše děti ke společnému setkávání a slavení rytmů ročních období.

Pozemek, na kterém hospodaříme

Pozemek se nachází v katastru Olomouc – Řepčín, uprostřed území tzv. „Hejčínské louky“. Je to příměstská oblast, kde zemědělská činnost prolíná s rekreačním ruchem, a přitom je zde příroda obdivuhodně živá až divoká.

Rádi bychom zde navázali na tradici našich předků, kteří v této krajině hospodařili ještě před nástupem intenzivního zemědělského využívání. Pozemek, na kterém hospodaříme, máme v dlouhodobém pronájmu od paní Milušky Hufové, rodačky z Řepčína. Rodina paní Hufové využívala pozemek pro pěstování zeleniny po desetiletí.

fotky s paní Hufovou

Petr při jednání o pozemku s paní Miluškou Hufovou a jejím synem

My jsme převzali pozemek k užívání v roce 2015 v podobě intenzivního ovocného sadu. Stromy, převážně slivoně, zde byly vysazeny asi před 15 lety a byly v zanedbaném stavu. Pro nápravu stávajícího stavu a pro naše účely bylo nutné udělat radikálnější změny. Ponechali jsme pouze vitální jedince při okrajích pozemku a zbytek stromů bylo nutno vykácet, vytrhat kořeny a zornit půdu. Ponechané stromy postupně zmlazujeme, věnujeme jim péči a věříme, že našemu pozemku budou ještě dlouho poskytovat příležitostný stín a ochranu před větrem. V současné době tedy hospodaříme na pozemku o celkové rozloze 1,5 hektaru, z čehož švestkový sad tvoří 0,5 hektaru a jeden hektar je využíván pro pěstování zeleniny.

Daří se nám

2015 - kácení stromů a vytrhávání kořenů, stavba přírodního oplocení z větví

Tímto děkujeme všem přátelům, kteří se na pracích podíleli!


2016 - první orba, hnojení koňským hnojem, zelené hnojení, první úroda

Naše první úroda nebyla překvapivě zeleninová, ale ovocná. V roce 2016 nám stromy v sadu přinesly obdivuhodně velkou úrodu švestek. Díky tomu jsme si mohli zkusit vyrábět naše první produkty k prodeji. Vyzrálé švestky jsme sbírali každý den a vyráběli dětské přesnídávky, povidla i slivovici. Největší úspěch však slavila švestková pomazánka s kakaem, kterou jsme pojmenovali „Švestkotela“.

2017 - půda je připravena k pěstování, náš první jarní výsev